2016. június 25., szombat

ZIKA: Jobb félni, mint megijedni

Pár hete írtam már a ZIKA-ról, ami egyre inkább a figyelem középpontjában lesz ahogy közeledik a Rio-i Olimpia. Akkor még csak in vitro rendszeren - azaz kémcsőben, szövettenyészeten - mutatták meg, hogy a ZIKA okozhat neurológiai elváltozást. Egerekben bizony in vivo, azaz élő rendszeren, is problémát okoz. Ez önmagában talán nem is érdemelne egy bejegyzést, bár egy Nature cikket ért a szerzőinek, de egy kicsit bepillantást enged az orvosi problémák kísérletes megközelítésének nehézségeibe.

Van egy vírusunk, amit kimutattunk fejlődési rendellenességgel születettekben. Ez a ZIKA. Mi okozta a születési rendellenességet a vírus vagy valami teljesen más? A probléma az, hogy a korreláció: vírus jelenléte és a fejlődési rendellenesség együtt járt pár esetben, nem jelent ok-okozati összefüggést. Ugye mindenki emlékszik a dihidrogén-monoxid ártalmait ecsetelő felhívásra?

S itt jön a probléma! Nem vehetünk elő egy tucat nőt, hogy megfertőzzük őket, majd megkérdjük, hogy akkor most lehet gyerekük és nézzük egészségesen vagy betegen születnek. Emberen nem lehet kísérletezni. Állatokon is egyre kevésbé. "Kézenfekvő lenne", hogy majmokon végezzünk ezt-azt, elég hasonlóak hozzánk, no de csimpánzból 170-300 ezer lehet, bonobóból meg 25-50 ezer körül. Ez egy nagyon kicsi falu Indiában vagy Kínában. Szóval rajtuk ne végezzünk semmit, akkor már humánusabb lenne emberen, az legalább nem veszélyeztetett.

Mi marad? Például az egér. Nem veszélyeztetett. Könnyű tartani. Gyorsan szaporodik és fejlődik. Egy hatalmas gond van vele: elég messze áll tőlünk ökológiájában és sok élettani funkciójában is. Persze attól még mi is és ők is emlősök. A legtöbb méreg pontosan ugyan úgy hat ránk. De az egyedfejlődésünk, főleg az agyunk fejlődése (egy kicsivel nekünk nagyobb van, bár pl. brit embertársaim nem tudom mire használják így a Brexit napján...), elég más.

A ZIKA-val fertőzött egéranyák kölykeinek agyában kimutathatók voltak elváltozások, például az agykéreg elvékonyodása, ami hasonló a kisfejűséghez, amit embereknél tapasztaltak. Nem pont olyan. Pont a fentiek miatt. De ez az eredmény azzal együtt, hogy emberi idegszövet tenyészetben is fejlődés visszamaradását okozza a vírus, elégséges alátámasztás arra, hogy emberben a vírus okozhat idegrendszeri elváltozást.

No és most jön az olimpia, amikor a világ minden részéről ide fognak seregleni az emberek, majd szépen visszaviszik a vírust a világ többi részére. Amúgy is sportesemények okán került Brazíliába, onnan el is a miatt fog. Mivel azonban a ZIKA vektorral (szúnyog) terjed, így nem olyan veszélyes, mint az emberről-emberre közvetlenül átadható vírusok, mint például az influenza. Egy vírushordozó csak akkor tud mondjuk itthon fertőzni, ha egy nálunk is élő szúnyogfaj képes átadni. A szokásos vektorai nálunk nem élnek. De jobb félni, mint megijedni.

Egyesek az olimpia lefújását kérték a ZIKA miatt. Megkérdezték a kutatókat (engem is, ebben semmi különös nincs, nagy minta kell, ebbe az olyan mezei kutatók is beleférnek, mint én ;) ), hogy mi a véleményünk róla. Ez vélemény (azt is megkérdezték, hogy mennyire vagyunk tudományosan biztosak a véleményünkben), s így is kell értékelni.

A kutatók kevesebb, mint fele (49,2%) gondolja úgy, hogy emiatt el kéne halasztani az olimpiát. Igaz a nőknél ez már 52%, s Európában jellemzően kevésbé aggódnak, mint pl. Ázsiában. Európában ez a vírus nem ismert, a vektorául szolgáló szúnyog is csak Dél-Európában fordul elő. A válaszadó európai és észak-amerikai kutatók 3% találkozott már fertőzöttel. Ez az arány a világ többi részén 11-12%. Ja és persze a válaszadók 70% amúgy se menne Brazíliába. Bár én is lefújás ellen "szavaztam", azért ebben masszívan az van benne, hogy (1) úgysem megyek, (2) nem leszek egyhamar terhes, (3) amúgy sem élek kitett vidéken. Azaz a véleményem kb. az, hogy a bulit meg kell tartani, mert most az az év van.

A veszélyt azért érzékelik a kutatók: a többség (kétharmad felett) úgy gondolja, hogy a vírus terjedését segíti az olimpia. S szerintem a döntéshozók felé ez az értékelhetőbb üzenet. A döntést viszont nem nekünk kutatóknak kell (lehet) meghozni, hanem a politikusoknak. Remélem nem fogadják el azt, amit a válaszadó kutatók 56%-a javasol: a szúnyog kiirtása (ökológusként azért ez a megoldás nekem annyira nem jön be).

Hivatkozott irodalom

Cugola, F. R., Fernandes, I. R., Russo, F. B., Freitas, B. C., Dias, J. L. M., Guimarães, K. P., Benazzato, C., Almeida, N., Pignatari, G. C., Romero, S., Polonio, C. M., Cunha, I., Freitas, C. L., Brandão, W. N., Rossato, C., Andrade, D. G., Faria, D. d. P., Garcez, A. T., Buchpigel, C. A., Braconi, C. T., Mendes, E., Sall, A. A., Zanotto, P. M. d. A., Peron, J. P. S., Muotri, A. R. és Beltrão-Braga, P. C. B. 2016. The Brazilian Zika virus strain causes birth defects in experimental models. Nature 534(7606): 267-271

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése