2016. április 13., szerda

Legyünk mind vegánok!

Még véletlenül se! No de brit tudósok most megmondták a tutit. S a mai cikket olvasva végig az volt az érzésem, hogy április elseje már elmúlt, akkor miért? S vicc nem lehet, mert annak azért nagyon durva! Azért vannak benne komoly dolgok, s utána is néztem ennek-annak.


Emlékszünk még arra, hogy a húsfogyasztás rákot okoz? Az első szenzációhajhász bejelentéseket követően persze megjelentek a józanabb cikkek, hogy húst még ehetünk. De úgy látszik valakik nagyon komolyan vették a dolgot, s azt vizsgálták, hogy mi lenne a világgal, ha egyszerűen nem ennénk húst? Nem csak a vörös húsokat (elsősorban a marhával van gond!), hanem úgy általában minden húst. Sőt, ha már itt tartunk, akkor álljunk rá az egészséges életmódra, s együnk több zöldséget és gyümölcsöt, no és ne hízzunk el. Szép elgondolás!


Mi lenne, ha csak annyit ennénk, amennyit tényleg kell, s azt vegetáriánus vagy teljesen vegán módon tennénk? Az első esetben tojást és tejtermékeket ehetnénk, a másodikban semmi állatit nem. Természetesen eljönne egy sokkal egészségesebb kor, amiben 6-10%-a a haláloknak elkerülhető. Ennél szebb számok is keringtek, de legyen elég itt ennyi. No de nézzük meg mit is jelent ez?


Az elemzés arra épít, hogy alapvetően egészségesen étkezünk és nem hízunk el. A betegségek közül tipikusan a szívbetegségek (70-75%) és a cukorbetegség (10-12%) csökkennének (a megmentett emberek ennyi százaléka nem ebben halna meg). A húsnak tulajdonított rákos halálok a megmentettek 16-18%-át adják. Nem akarom kisebbíteni ezt a számot, de míg a szöveg állandóan a húsfogyasztás jótékony hatásáról ír, addig az egészségre gyakorolt hatásban az elsődleges az elhízás elkerülése és a több gyümölcs/zöldség.


Azonban soha senki nem állította, hogy rossz lenne csak annyit enni, s csak annyit venni, amennyire szükségünk van. Továbbá mindenki azt szajkózza - jogosan -, hogy több zöldséget és gyümölcsöt kéne ennünk. Ez nagyon szép, csak jelenleg a mezőgazdaság nem erre van berendezkedve. Afrikában meg kéne háromszorozni a zöldség és gyümölcstermesztést, hogy egészségesen élhessenek lakói. De Afrika most sem tudja ellátni a lakosságot még gabonával sem!


S itt érzek egy jó adag rejtett agendát a cikkben, ami egy tudományos cikktől sajnálatos: tudjuk, hogy nem lehet húson, zöldségen és gyümölcsön  tartani 7-10 milliárd embert. Akkor mit tegyünk? Hát a húst kell legelőször kidobnunk az ablakon. Mindig ez történt a történelem során. Bár az állati termékek fogyasztása őstörténetünkben, emberré válásunkban fontos (központi) helyet foglal el, a mezőgazdaságra való áttéréssel egyre inkább a gazdagok kiváltságává vált. Gabonán és más keményítőt tartalmazó növényen (krumpli) tartjuk az emberiség nagy részét. Ez nem egészséges. De ezekből lehet azt a mennyiséget olcsón előállítani, amivel ennyi embert etethetünk. Lehetne változtatni. Lehetne jobban kihasználni például az öntözésben rejlő előnyöket, de a hús mindig prémium lesz: az állatok növényt esznek, ami ugye az emberek elől veszi el a termőföldet.


No de minden húst. S bár a cikk mindig a vörös húsok vélt vagy valós hatásaira referál, de minden húst kiszedne az étrendből. A szárnyasokat és a halakat is. Bár a halakat megengedné. S itt megint van egy probléma. A halak egészségesek. Ez igaz. De a halászat borzalmasan környezetromboló. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy micsoda irdatlan pusztítást végzünk a tengerekben és óceánokban az egészséges halfogyasztás jegyében!


Erről a cikk egy szót sem szól. Pedig az egészségre gyakorolt hatás mellett a környezetre gyakorolt hatását is vizsgálta az esetleges étkezési szokások változásának. A hús "termelés" környezetszennyező. Kár ezt szépíteni. Nagyon sok vizet kell használnunk például a marhahús előállításához. 15000 liter víz 1 kg marhahúshoz. Viszont 1 kg disznóhús már 4800 litert igényel, a csirkehús pedig 3900 litert. Ez persze lényegesen több, mint 1 kg kenyérhez szükséges 1300 liter.
Vízlábnyoma egyes termékeknek. Ennyi vizet használunk fel az előállításukhoz.


Nem beszéltünk továbbá az üvegházhatású gázokról sem, ami megint nem kedvező az állattenyésztésben. Az állattenyésztés (húsevés) elhagyása 45-55% csökkenést hozhatna a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásában a 2004/2005-ös referenciaévhez képest (mindezt növekvő populáció mellett). Ez nagyon szép cél. A csökkenés 85%-a a vörös húsok elhagyásának tulajdonítható, a csirke és tojásfogyasztás a maradék. Tehát annak környezeti következménye lényegesen kisebb.

Üvegházhatású gázok kcal-énk (fent), adagonként (középen) és grammonként (lent). Az egyes étkezési szokásokban az omnivór a mostani mindenevést jelenti, a pescetarian a csak halhús evést, míg a vegetáriánus a hús elhagyását jelenti. A mediterrán étkezésről a wikin több van. A zöld oszlopok a növények. A szürkék az állati termékek mint a tojás és a tejtermékek. A kék oszlopok a halakat és egyéb tengeri ehető dolgokat jelenti. A piros oszlopok a húst szárnyas, disznó és kérődzők sorrendben. Azért látja mindenki, hogy a disznó és a szárnyasok környezetkímélőbbek, mint a halászat?


Mit is kellett volna kimondani? Azt, hogy esetleg disznóhúson kéne inkább élni, mintsem marhán. Csak hát az ugye politikailag nem lenne korrekt! No és itt van a gond a cikkel. Semmi árnyalás nincs benne. Pedig lehet úgy is. Egy 2014-es cikkben pontosan azt teszik, amit itt is tenni kellett volna: árnyalnak. Kimondják, hogy alapvetően a kérődzőkből nyert hússal van a gond. De ezen is felül lehet emelkedni, ha olyan helyen legeltetjük őket, ami másra amúgy sem használható (tehát lehet marhát enni). Az étkezésünkben a legnagyobb gond nem a húsfogyasztás, hanem a felesleges kalóriák bevitele (cukor, felesleges zsír, töménytelen mennyiségű keményítő). Külön kiemeli, hogy a tenger gyümölcsiből csak azt lehet figyelembe venni környezeti és egészségre gyakorolt előnyénél, amit nem vontatóhálóval fognak ki.


Tehát együnk több gyümölcsöt és zöldséget. Lehetőleg kevesebb marhát. De azért ne hagyjuk el a húsokat!


Viszont mindehhez a mezőgazdaságunknak is meg kell változnia. S az sem egy egyszerű kérdés. Tenni viszont kell valamit, mert a klímaváltozás nem vicc. Nem úgy, mint ez a 2016-os cikk.

Hivatkozott irodalom


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése