2015. július 22., szerda

Miért hullanak a férfiak? a cigi és a stressz

A férfiak korábban halnak, mint a nők. Ez egy nyilvánvaló kijelentés, aminek igazságtartalmát nem szoktuk megkérdőjelezi. Felnőttekről beszélünk, gyermekkorban nincs különbség a mortalitásban (lásd ennek körbejárását itt). Aztán 50-70 kor között 2-3x annyi férfi hal meg, mint nő. Ebben a korban egyszerűen elkezd hullani az "erősebbik" nem.
Mindig így volt ez? Történelmi adatok alapján a férfiak mortalitása mindig nagyobb volt, de csak olyan 10%-al. Aztán a XIX. század végén és a XX. század elején születetteknél valami nagyon megváltozott. Ezeknek a korcsoportoknak a teljes élettörténete feldolgozható, hiszen elég kevesen élnek már közülük. Ezen adatok elemzésével kapjuk a fenti meglepő eredményeket.
S akkor mi járult hozzá a férfiak halálozásához? A cigi és a szívbetegségek. A dohány Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ott régóta élvezeti cikk. Európában a dohánytermelés a XVIII. század legvégén kezd meghonosodni, de igazán a XIX. század végére kezdődik az ipari termelése a cigarettának. Elterjedése a XX. század elejére tehető. A férfiak inkább dohányoznak, mint a nők. A többlethalálozás harmada vezethető vissza a cigarettára.