2015. június 20., szombat

A csimpánzok is vedelik az alkoholt

Írtam már arról, hogy az emberszabásúak ősében már hatékony alkohol-dehidrogenáz segítette az alkohol (etanol) bontását. Az emberen kívül azonban igen kevés példa van a rendszeres alkoholfogyasztásra. Egy most megjelent cikk ezt az űrt tölti be legközelebbi rokonaink a csimpánzok megfigyelésével.
Raffia pálma
A raffia pálma (Raphia hookeri) floémja (növényi nedv) cukros oldat, ami gyorsan etanollá erjesztődik. A pálma tetejénél meglékelve a cukros nedv edényekbe gyűjthető. A helyiek ezt az alkoholos italt általában frissen fogyasztják, de tovább is erjeszthető töményebb itallá is. A nedv lassan csöpög, így a tárolóedények hosszan vannak a fákon, amit az emberek hajnalban és szürkületkor ürítenek.
A csimpánzok meg megtalálják maguknak, s bizony nem vetik meg az ott találtakat. A nedvnek magas a cukortartalma. Az alkoholtartalma átlagosan 3,1%, a legmagasabb mért érték 6,9% volt. Az sörből már egészen jó, bár a helyiek bornak hívják.
A csimpánzok nem csak rájárnak az így megszerezhető ingyen italra, de fejlett eszközhasználatukról is tanúságot adnak: összegyűrt levelet használnak mint szivacsot, amit belemerítenek az edénybe, majd a szájukba rakva isznak. Leveleket többféleképpen alkalmaznak mindennapi életükben, csavarva, gyűrve, vagy csak hajtogatva kitűnő eszközök ha inni kell.

Egy csimpánz "iszik" a pálmanedvből egy levél segítségével.

Az alkoholizáláshoz kell egy bizonyos fejlettségű intelligencia. Megnyugtató ugye? :)

Felhasznált irodalom

Hockings, K. J., Bryson-Morrison, N., Carvalho, S., Fujisawa, M., Humle, T., McGrew, W. C., Nakamura, M., Ohashi, G., Yamanashi, Y., Yamakoshi, G. és Matsuzawa, T. 2015. Tools to tipple: ethanol ingestion by wild chimpanzees using leaf-sponges. Royal Society Open Science 2(6)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése