2014. május 4., vasárnap

Farkast kiált a szerecsendrongó

Farkast kiált a szerecsendrongó

A madarak vészkiáltással jelzik, ha valamilyen ragadozó van a közelben. Az ilyen vészkiáltásra érdemes hallgatni más fajú egyedeknek is, hiszen ragadozóik nagy részt azonosak. A szuahéli- vagy szerencsendrongó (Dicrurus adsimilis) is hallat vészkiáltást, ha észrevesz valamilyen ragadozót. Eddig teljesen szokványos dologról van szó. Az érdekesség abban rejlik, hogy bizony hajlamos "farkast kiáltani", akkor is, ha nincs ragadozó a közelben, csak hogy elijesszen egy madarat valamilyen értékes élelemforrás mellől. Ez bizony lopás.
Mi több a lopást csalással követi el, ugyanis nem a saját vészkiáltását hallatja ilyenkor, hanem az adott másik madárét. A drongók képesek utánozni más élőlények vészkiáltását (például a szurikátákét is) így téve a becsapást még hitelesebbé. A drongók tudatosan alkalmazzák a vészkiáltásokat: a szurikáták (Suricata suricata) felé szurikáta vészjelet, a tarka rigótimáliák (Turdoides bicolor) felé rigótamáliák vészjelét hallatják (sajátjukkal is próbálkoznak, arra is gyakran hallgatnak a célfajok). Egy drongó 9-32 vészjelet ismerhet. A kutató (Tom Flower) 45 különböző, más fajra jellemző vészjelet különített el, amit a drongók képesek voltak utánozni. Egy-egy faj vészjelei közül több fajtát is megtanulnak (itt is vannak egyéni különbségek). A több fajta vészjel lehetővé teszi, hogy ismételt vészjeleket ne szokják meg a célpontok. A célpontok ugyanis az ismételt vészjelekre idővel nem hallgatnak, hiszen maguk ragadozót nem látnak, sem támadás nem éri őket. Viszont, ha nem ugyan az a vészjel ismétlődik, akkor hajlamosabbak reagálni.
A vészkiáltásokat fiatal korukban sajátítják el, amikor felnőtt egyedeket követve megtanulják, hogy ezzel sikeresen el lehet kergetni másokat értékes kajától.
Szuahéli drongó (balra) és tarka rigótimália (jobbra)
Flower, T. 2011. Fork-tailed drongos use deceptive mimicked alarm calls to steal food. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 278: 1548-1555.
Flower, T. P., Gribble, M. and Ridley, A. R. 2014. Deception by flexible alarm mimicry in an african bird. Science 344: 513-516.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése