2016. június 27., hétfő

5000 éves sörrecept

Kínáról mindenkinek a rizs jut először eszébe, pedig rizst csak a déli részein termesztenek, az északi részein - beleértve a fővárost, Pekinget is - búzát termesztenek. Tehát alkoholos italként sem jöhet ott szóba a "rizsbor". Sörszerűség, azaz erjesztett gabonaféle annál inkább.


Észak Kínában i.e. 3400-2900 közöttre datált lelőhelyen sörfőzésre alkalmas helyszínt találtak. Az edénymaradványok lehettek egy sörfőző eszköztár részei. Ennek ellenőrzésére az edények és tölcsérek faláról mintát vettek, s azt elemezték. Bizonyos növényi maradványok maradhatnak a falon, s azok elemezhetőek. Itt elsősorban a fitolitok, a növényben normális életműködésük következtében keletkező kovakristályok, és a keményítőszemcsék egyes növényekre jellemző alaktani elemzésére támaszkodtak. Mindkettő jól konzerválódik, s így régi mintákban is megtalálhatók. Az itt találtakat vettették össze ismert növényekből származó fitolitok és keményítőszemcsék alaktani jellemzésével. Van egy bizonyos szórásuk, de elég nagy biztonsággal lehet akár faji szinten is elkülöníteni általuk növényeket.


A keményítőkön a malátázás és főzés nyomai figyelhetőek meg, ami a sörfőzésre jellemző. A malátázás során a gabonát csíráztatják, így a magok saját enzimei elkezdik a keményítőt bontani cukorrá. A cukorból lesz majd az alkohol a megfelelő sörélesztő általi alkoholos erjedés során.


A talált eszközök, edények és tölcsérek. Az A jelű hely egy mélyedés, amiben az edények elhelyezkedtek, ez lehetett a sörfőzés helyszíne.


S mit találtak? A sör alapanyaga a Kínában régóta termesztett köles (Panicum miliaceum) lehetett. Bár sörökkel kapcsolatban az árpa (Hordeum vulgare) nem meglepő, de Kínában, ebben az időben az. Az árpát Eurázsia nyugati részén termesztették először, s csak később terjedt el Kínában is. Sőt ez a legkorábbi bizonyított előfordulása az árpának Kínában, más leletei majd 1000 évvel későbbiek. Az árpát valószínűleg adalékként alkalmazták. További adalék a Jób könnye (Coix lacryma-jobi), ami egy a távol-keleten elterjedt gabonaféle. Ezen kívül pontosabban nem azonosított gumós növényeket tartalmazott a főzet, ami ízesítő adalékként szerepelhetett a "receptben".



Hivatkozott irodalom

Wang, J., Liu, L., Ball, T., Yu, L., Li, Y. és Xing, F. 2016. Revealing a 5,000-y-old beer recipe in China. Proceedings of the National Academy of Sciences 113(23): 6444-6448

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése