2015. február 11., szerda

Spórolunk az árammal, ha az jobb egészséget ígér

Rengeteg áramot fogyasztunk. S nálunk is többet használnak az óceán túloldalán. Apró viselkedésbeli változtatásokkal (villany lekapcsolása, áramtalanítás estére, töltők kihúzása a falból, ilyesmi) óriási áramfelhasználás csökkenést lehetne elérni (a háztartási károsanyag kibocsátás 20%-a megúszható lenne egy 2009-es tanulmány szerint). És mivel vegyük rá az embereket erre? Az emberek erre azt válaszolnák, hogy milyen jó lenne, ha pénzt tudnának spórolni ezzel.
Akkor kicsit drótozzuk be a lakásukat, s állandóan nézhessék, hogy mennyit fogyasztanak, s az mennyibe kerül nekik. Adjuk még meg nekik, hogy a környékükön a leghatékonyabb fogyasztókhoz  (akik hasonló méretű házban/lakásban laknak és igen keveset fogyasztanak) képest mennyivel többet/kevesebbet fogyasztanak, s ez havi szinten mekkora többletkiadást/spórolást jelent nekik. Heti rendszerességgel még e-mailt is küldenek nekik a fogyasztásukról. Ráadásul pontosan meg lehet mondani, hogy az áramfogyasztás mekkora része megy világításra, fűtésre/hűtésre, mosogatógépre, hűtőre, egyéb konyhai gépre és minden egyébre (TV, telefon töltése, számítógép, stb.). Na mit gondoltok mi lett az eredmény?
Még nem mondom meg, mert a kísérletben azt is nézték, hogy milyen hatással van a nem pénzügyi "megtakarítás" információja. Volt akinek a megspórolt dollárok helyett azt mondták, hogy most hány kiló (birodalmi mértékegységben persze font) légszennyezővel kevesebbet sikerült kieregetnie, s az ugye mindenféle betegséget okoz (vagy nem, ha nem eregetik ki).
Tehát az emberek ilyen üzeneteket kaptak (pontos mérés alapján!)
"Az elmúlt héten 50%-al több elektromosságot használtál, mint a leghatékonyabb szomszédod. Egy év alatt ez 34 dollár többletkiadást jelent neked."
"Az elmúlt héten 50%-al több elektromosságot használtál, mint a leghatékonyabb szomszédod. Egy év alatt így 250 kiló légszennyezővel több kerül a levegőbe, ami hozzájárul a gyerekkori asztma és a rák kialakulásához."
Persze volt, aki kevesebbet fogyasztott, akkor "50%-al kevesebb elektromosságot használtál", ami segít spórolnod vagy megakadályoznod a légszennyező levegőbe kerülését.
Az embereket 100 napig figyelték meg (előtte meg már hónapokig működött a rendszer).
Az emberek (Kaliforniai egyetemisták lényegében) elkezdtek spórolni (8% csökkenés), ha ez légszennyezésben volt kifejezve, s egyáltalán nem spóroltak (sőt 3-4%-al többet fogyasztottak), ha pénzben kifejezett megtakarítást/többletet mutattak számukra.
Még egyszer. Az embereket nem érdekelte a pénzben kifejezhető spórolás. Ez messze nem az első kutatás, ami ezt hozza ki. Általános eredmény, hogy akármit is állítunk, alapvetően nem vagyunk árérzékenyek az elektromos fogyasztás tekintetében. De az egészségünk, vagy a Föld jövője érdekel minket (hurrá!).
A kutatás további érdekessége, hogy ugye mérhető volt, hogy mire is megy el az energia. Ugye Kalifornia nem túl hideg, tehát a fűtésre nem megy túl sok el (19%), viszont megdöbbentően sok megy el a mindenféle kütyükre. Már messze nem a villany fel-le kapcsolása a fő megtakarítási lehetőség. A bedugva hagyott eszközök, a feleslegesen töltött mobilok, a mobil töltők és hasonló cuccok fogyasztanak sokat.
Energiafogyasztás megoszlása egyes "eszközök" között.
Érdekes kérdés, hogy miért nem érdekli az embereket a pénz. Mert ugye érdekli. Viszont úgy tűnik, hogy a realizálható megtakarítás rendkívül kevés. Átlagosan (Amerikában) havi 6-7 dollár (1600-1900 Ft). Nekik ugye nincs rezsicsökkentésük, nekünk meg van, meg a pénz is mást ér, de legyünk őszinték, mi megváltoztatjuk a viselkedésünket ennyiért? Persze évek alatt ez sok pénz.
Viszont úgy látszik, hogy sok kiló légszennyező az meg tud hatni. Végül is mindegy miért csökkentjük a fogyasztásunkat, ha a végén szeretett Földünknek jó lesz!

Hivatkozott irodalomNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése