2014. november 19., szerda

Mérges vagy a párodra? Egyél egy kis sütit!

Előfordul (természetesen nem velem, mással), hogy az ember fia/lánya kissé felhúzza magát szeretett felesége/férje viselkedésén. Dühünket általában lenyeljük (tudjuk, hogy ő is fáradt, nem úgy gondolta, amúgy is a főnöködre vagy ideges és nem rá). A düh visszatartása, mint minden önkontrollt igénylő cselekedet, energiába kerül. Délelőtt ez jobban megy, estére bizony kevéssé.
Amerikai tudósok természetesen ezt is megmérték. Vettek egy jó adag heteroszexuális házaspárt (107-et). 21 napon át minden reggel és este megmérték a vércukorszintjüket. Ha az magas, akkor van az embernek energiája, ha alacsony, akkor nincs. Minden este a párok külön külön elővehettek egy párjukat szimbolizáló voodoo figurát, amit 0-51 tűvel teleszurkálhattak. A tűszúrások száma jól korrelál a párral szembeni dühvel.
A 21 napot követően volt még egy rövidke verseny is a pároknak. Külön-külön számítógép előtt ültek, s amikor megjelent egy piros négyzet, gyorsan meg kellett nyomniuk egy gombot. Aki gyorsabb volt az a másikat megbüntethette. A büntetés egy 60-105 decibeles 0,5-5 másodperces hangzavar volt. A pár beállíthatta a büntetés nagyságát és időtartamát. Amúgy a verseny meg volt bundázva, felében az egyikük nyert, felében a másikuk, függetlenül attól, hogy milyen gyorsak voltak.
Nem túl meglepően az esti vércukorszint jól korrelált a beszúrt tűk számával. Amúgy elég visszafogott párokat találtak, mert az átlagos tűszám 1,35 ± 4,13 volt. Természetesen az egyéni vérmérséklet, az átlagos vércukorszint és a párok egymással való (v)iszonya befolyásolja az agressziót, de ezekre próbáltak kontrollálni.
Megjegyzem, hogy a nők több tűt szúrtak a voodoo babába, mint a férfiak, igaz a különbség nem volt szignifikáns.
Hasonlóan az esti fekete mágia gyakorlathoz a hangrobbanásos támadás időtartama és erőssége korreált a személy átlagos esti cukorszintjével.
Mi ebből a tanulság? Egyetek több dobostortát, s akkor a szívinfarktus előbb visz el, mint hogy a párod beléd állítana egy baltát.

Felhasznált irodalom

  • DeWall, C. N., Finkel, E. J., Lambert, N. M., Slotter, E. B., Bodenhausen, G. V., Pond, R. S., Renzetti, C. M. és Fincham, F. D. 2013. The voodoo doll task: Introducing and validating a novel method for studying aggressive inclinations. Aggressive Behavior 39(6): 419-439
  • Bushman, B. J., DeWall, C. N., Pond, R. S. és Hanus, M. D. 2014. Low glucose relates to greater aggression in married couples. Proceedings of the National Academy of Sciences 111(17): 6254-6257

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése