2014. október 8., szerda

Mennyire változott meg a szépségideálunk a városiasodástól?

Előre bocsátom, hogy a pszichológia egy nehéz tudomány. Nem egyszerű megmondani, hogy mit miért csinálunk, vagy mit miért tartunk szépnek. A kérdés nem is az általános szépségideál változása lesz. Az is csalódni fog, aki a női szépségideál változásának miértjeire keresi a választ itt. Arról csak kis mértékben lesz szó.
Az eddigi kutatások általában megegyeztek abban, hogy a nőies nő arcok jobban tetszenek a férfiaknak. A nőies jellegért az ösztrogén nevű női hormon felel, a férfiasért a tesztoszteron. Mind a férfiak, mind a nők mindkét hormont termelik, csak igen más arányban. A magasabb ösztrogénszint összefügghet a termékenységgel (ezt sem egyszerű vizsgálni), s így érdemes lehet nőiesebb partnert választani.
A férfiakkal kapcsolatban a kép még ennyire sem tiszta. Nincs egyértelmű preferencia a férfiasabb arcok iránt. A férfiasabb arc (s itt most nagyon férfiasra kell gondolni, szögletes állal, erős csontozattal és arcszőrrel, stb.) agresszívebbnek tűnik. Vannak arra utaló kísérletek, hogy a kevésbé férfias arcokról inkább feltételezik, hogy jó családapák lesznek. Igaz a nők a gyermekeik tényleges apjának esetleg kedvelhetik a macsóbb megjelenésű férfiakat. A tesztoszteron nemcsak agresszívvé tesz, ami jól jöhet dominanciharcokban és vad vidékeken, hanem csökkenti az immunrendszer működését is. Nem véletlen, hogy a férfiak előbb haláloznak el, mint a nők! Van olyan feltételezés, hogy a férfiasabb külső azt jelzi, hogy az illető a sok tesztoszterontól csökkent immunrendszere ellenére is egészséges tud maradni, tehát jók a génjei. A jó génnel rendelkezőket meg érdemes párnak választani (erre az állatvilágból számos példát ismerünk).
Az eddigi kutatásokkal egy nagy baj van: mindet nyugati, iparosodott és demokratikus államban élő tanult, városban élő és jobb módú emberek körében végezték. Sőt általában felsőoktatásban részt vevő hallgatók körében. Mi van a világ többi részével?
Mi van ott, ahol a fertőző betegségek tényleg fontosak? Mi van ott ahol a dominanciaharc nem olyan éles, mint a kapitalizmusban? Ezekre a kérdésekre keresett választ egy sor britt, amerikai, kanadai és kínai kutató.
12 különböző népesség körében végezték el ugyan azt a kísérletet.
Csoport Régió Ország Megélhetés módja
kanadai diákok Alberta tartomány Kanada Piacgazdaság
angol diákok Bristol (város) Anglia Piacgazdaság
Shanghai diákok Shangha Kína Piacgazdaság
Hangzhou lakosok Zhejiang tartomány Kína Piacgazdaság
Cree kanadaiak Alberta tartomány Kanada Piacgazdaság
Tuvans Tuva Köztársaság Oroszország Pásztorkodás, fizetés
Kadazan-Dusun Sabah régió Malaysia Pásztorkodás, mezőgazdaság
Fiji-i falusiak Cakaudrove tartomány Fiji Gyűjtögetés, mezőgazdaság, fizetés
Shuar Morona Santiago tartomány Ecuador vadászat, halászat, kertművelés, némi pásztorkodás
Miskitu Región Autónoma del Atlántico Sur Nicaragua vadászat, halászat, kertművelés
Tchimba Kunene region Namíbia Pásztorkodás
Aka Dél-nyugat Közép-Afrikai Köztársaság Közép-Afrikai Köztársaság Gyűjtögető
Mutattak az embereknek három, ellenkező nemű személyről készült képet. A képeken ugyan az szerepelt 60%-al férfiasabb és 60%-al nőiesebb vonásokkal.
Fig. 1.
Férfiasabb (balra), semleges (középen) és nőiesebb (jobbra) vonások női és férfia arcon. Ennél többféle képet mutattak, s volt köztük mindenféle más etnikai hátterű személy is.

A résztvevőktől megkérdezték, hogy
i) Melyik arc tetszik a legjobban hosszú távú kapcsolathoz (mint amilyen a házasság)?
ii) Melyik arc tetszik a legjobban egy rövid távú kapcsolathoz (randi, egy éjszakás kaland, mindenféle hosszú távú kilátás nélkül)?
iii) Melyik arcot találja legkellemetlenebbnek (kegyetlen, barátságtalan, agresszív, nehezen viselhető, kellemetlen, stb.)?

Mi tetszik a férfiakank?
Nem is volt minden társadalomban egyértelmű preferencia valamelyik arc tekintetében. Van ahol a nőiesebb vonásokat inkább a rövid távú kapcsolatokhoz kedvelték, van ahol a hosszúhoz. Egyetlen változó mentén lehetett az eredményeket értelmezni: a nagyon vagy közepesen fejlett városiasodott társadalmakban a nőiesebb arcokat kedvelték. A nem városiasodott férfiak körében ez a fajta preferencia lényegében hiányzik.

Mi tetszik a nőknek?
A nőknek egyértelműen van preferenciájuk (lehet, hogy mégsem igaz, hogy egy férfi elég, ha egy kicsivel szebb az ördögnél?), igaz ez nemzetenként nagyon más lehet (van ahol a férfiasabbat, van ahol a semlegesebbet, s van, ahol a nőiesebb arcot kedvelték inkább).
Minél magasabb a társadalom fejlettsége annál inkább a férfiasabb arcot kedvelik a nők (igaz pont az ellenkezőjét várták a kutatók). Ennek a fő oka az lehet, hogy ahol nagyobb a fertőző betegségeknek való kitettség, ott inkább a nőies férfiarcokat kedvelték. Ez teljesen szembemegy a felételezésnek, hogy pont ezen helyeken lenne érdemes a férfiasabb arcokat választani! Szóval nem azért szeretik a nők a férfiasabb arcokat, mert azok egészségesebbek. Viszont a dominanciaharc igenis lehet a fő ok. Ami a piacgazdaságokban nagyon felerősödött a tradícionálisabb társadalmakhoz képest (igaz a vagyoni egyenlőtlenségek pont a fejlett társadalmakban csökkentek kissé a kevéssé fejlett, mezőgazdaságból élő társadalmakhoz képest).
Általában a férfiasabb arcot agresszívebbnek tartják a nők, s ez jellemzőbb a városias környezetben, szemben a falusiasabb környezettel.

Mindez azt mutatja, hogy sem a nőiesebb vonások feltétel nélküli kedvelése, sem a férfias vonásokhoz való vonzódás nem régi evolúciós múltunkban keresendő, hanem azon társadalmi változásokban, amelyek a városiasodással léptek életünkben.

Hivatkozott irodalom

Scott, I. M., Clark, A. P., Josephson, S. C., Boyette, A. H., Cuthill, I. C., Fried, R. L., Gibson, M. A., Hewlett, B. S., Jamieson, M., Jankowiak, W., Honey, P. L., Huang, Z., Liebert, M. A., Purzycki, B. G., Shaver, J. H., Snodgrass, J. J., Sosis, R., Sugiyama, L. S., Swami, V., Yu, D. W., Zhao, Y. és Penton-Voak, I. S. 2014. Human preferences for sexually dimorphic faces may be evolutionarily novel. Proceedings of the National Academy of Sciences 111(40): 14388-14393

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése