2014. június 5., csütörtök

A klímaváltozás a kajánkat is tönkre teheti

Akit nem érzi még kellőképpen veszélyesnek, amit a környezetünkkel művelünk, annak itt egy újabb adalék: a magasabb széndioxid (CO2) szinttel a gabonáink vas és cink tartalma csökkenni fog.
A vas kell ugye a vérbe, a cink meg mindenféle enzimhez. Hiányuk mindenféle nem túl kellemes hatással jár, mint a sápadtság, figyelemzavar, levertség. A cink hiány merevedészavart is okozhat. Mindezen anyagokhoz leginkább húsból jutunk, már ha szerencsések vagyunk, hogy hozzáférünk ilyen ételekhez. Ezt azért teszem hozzá, mert az emberiség egy igen jelentős része nem fogyaszt rendszeresen húst, s nem azért, mert vegetáriánus lenne. Esetükben a növényi táplálék vas és cink tartalma fontos az egészségük megőrzése szempontjából.
A klímaváltozás következtében a légkör széndioxid tartalma a mostani 0,039%-ról (390 ppm) 0,055%-ra (550 ppm) fog növekedni a következő 50-60 évben akkor is, ha kellőképpen visszafogjuk a széndioxid kibocsátásunkat (ha nem, akkor még rosszabb lesz).
A széndioxid amúgy kell a növényeknek, a napfény energiáját felhasználva széndioxidot építenek be cukrokba, így hozva létre az őket felépítő szerves anyagokat. Nem is a széndioxid fogyasztással van a gond, sem a cukortermelésükkel (keményítő termeléssel, lényegében azt eszünk legnagyobb mennyiségben, gondoljunk a lisztre, rizsre vagy a burgonyára). Egy most megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy magasabb széndioxid szint mellett megváltozik a fogyasztható részek összetétele, s bizony a vas és a cink mennyisége akár 10%-al is csökkenhet, az 5% csökkenés pedig szinte garantált. Mindezt igen sokféle rizs és búzafajtára igaz. Mérték továbbá a fehérjetartalom változását, ami szintén csökken. A kukoricát kevésbé érinti a probléma, bár több fajtánál ott is csökkenés tapasztalható. Az meg minket nem fog vigasztalni, hogy a cirok, amit nálunk seprűkészítéshez és takarmányként használnak, akár még jól is fog járni.


Cink (Zn), vas (Fe), fehérje (protein) és fitinsav (phytate) tartalom változása a magasabb légköri széndioxid következtében búza (wheat), rizs (rice), borsó (peas), szója (soybeam), kukorica (maize) és cirok (sorghum) esetében. A fitinsav mértékét azért tüntették fel, mert gátolja a cink felszívódást emberben, így növekedése súlyosbítja a problémát, csökkenése pedig egy kicsit segíthet.
Myers, S. S., Zanobetti, A., Kloog, I., Huybers, P., Leakey, A. D. B., Bloom, A. J., Carlisle, E., Dietterich, L. H., Fitzgerald, G., Hasegawa, T., Holbrook, N. M., Nelson, R. L., Ottman, M. J., Raboy, V., Sakai, H., Sartor, K. A., Schwartz, J., Seneweera, S., Tausz, M. & Usui, Y. 2014. Increasing CO2 threatens human nutrition. Nature, 510, 139-142.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése