2014. március 21., péntek

Kakukktojás a kakukkk-kutatásban



Kakukktojás a kakukkk-kutatásban

A kakukkról tudjuk, hogy igen intenzíven gondoskodik utódairól: nevelőszülőket keres nekik.
A pettyes kakukk (Clamator glandarius) szarkák és kormos varjú (Corvus corone) fészkébe rakja. A kisebb testű szarka esetében a fészekparazita jelentősen csökkenti a szaporodási sikert. Ellenben a karmos varjú a kakukk mellett is fel tudja nevelni utódait.
Pettyes kakukk (Clamator glandarius) és kormos varjú (Corvus corone)
Hosszú éveken keresztül figyeltek meg varjakat, mérve, hogy mennyire befolyásolja szaporodási sikerüket a kakukkfióka jelenléte. A kakukkal "fertőzött" és nem parazitált fészkekben a kikelés valószínűsége azonos volt. Idáig nincs hatása a kakukknak. Viszont a kikelést követően a kakukkos fészkek 76%-ban neveltek fel legalább egy varjút sikeresen, míg a nem parazitált fészkek esetében ez a valószínűség csak 54% volt. A sikeres felnevelés esetében viszont a kakukkos fészkekből 2 varjú repült ki, míg a kakukkot „nem tartalmazó” fészkekből átlagosan 2,5. A kakukk jelenlétének tehát van előnye, ilyet eddig egyetlen másik tanulmány mutatott ki.
A kakukkfiókák egy büdös váladékot ürítenek, ha megragadják őket. Ezt a ragadozók, sem az emlősök, sem a ragadozó madarak, nem szeretik. Bűzzel kezelt csirkehúst nem is voltak hajlandóak megenni, míg a sima vízzel lemosott csirkehúst boldogan elfogyasztották. A fészekragadozás évente a költések 21-78%-át hiúsítja meg, s így a ragadozók távoltartása jelentősen hozzájárulhat a sikeres felneveléshez. Persze a kakukk felnevelésének is van költsége (bár egy varjúfiókához képest a kakukkfióka kicsi és igénytelen).
Ez a példa is szépen mutatja, hogy a tradicionális parazita – segítő elválasztás nagyon körülményfüggő. A kakukk általában parazita, de ebben a rendszerben előnyös hatása van, s így mutualista (segítő) kapcsolatban van a varjúval.

Canestrari, D., Bolopo, D., Turlings, T. C. J., Röder, G., Marcos, J. M. & Baglione, V. 2014. From parasitism to mutualism: unexpected interactions between a cuckoo and its host. Science, 343, 1350-1352.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése